Heeft uw kind bijles nodig? Neem snel contact op! Wij bieden bijles, cito training en huiswerkbegeleiding in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht!

Begrijpend Lezen

Begrijpend lezen trainen

Begrijpend lezen is een vaardigheid die zeer belangrijk is in het huidige onderwijs. Deze vaardigheid bezitten is namelijk het fundament voor succes in het onderwijs. Dit is gemakkelijk te verklaren. In het onderwijs moeten er namelijk veel teksten worden gelezen. Bij alle vakken kan dit voorkomen. Denk daarbij aan een basisvak als de Nederlandse taal. Bij dergelijke teksten is het goed om de vaardigheid begrijpend lezen te hebben. Leerlingen kunnen dan namelijk een stuk effectiever teksten tot zich nemen. Dit zorgt er niet alleen voor dat ze betere cijfers halen, maar ook dat ze effectiever hun tijd kunnen indelen. Maar niet alleen bij vakken als Nederlands is begrijpend lezen belangrijk, maar in principe alle vakken waarbij teksten moeten worden gelezen. Denk daarbij aan aardrijkskunde, geschiedenis en dergelijke. Met een goede basisvaardigheid begrijpend lezen zullen leerlingen sneller hogere cijfers halen. Het belang van begrijpend lezen mag dus niet worden onderschat. Ook voor de cito toets is dit een onderdeel waar veel aandacht aan wordt besteed. Begrijpend lezen is dus ook belangrijk bij cito oefenen.

Begrijpend lezen oefenen

Het is belangrijk om in het onderwijs dus veel aandacht aan begrijpend lezen te besteden. Het is vaak lastig om leerlingen hiervoor te motiveren. Begrijpend lezen is namelijk iets waar veel concentratie voor nodig is. Concentratie is echter iets wat kinderen vaak niet standaard hebben. Er gaat namelijk veel in een kinderhoofd om. Het is om die reden dus lastig om begrijpend lezen te oefenen. Hier zijn echter wel verschillende tactieken voor. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om begrijpend lezen leuk te maken. Maar hoe maak je dat dan leuk? Zul je je waarschijnlijk afvragen. Allereerst kun je dit doen door er een interactief spelletje van te maken. Als je dingen omvormt tot spelletjes hebben kinderen er vaak meer interesse in. Zo kun je het ook iets competitiever maken en kinderen houden wel van een uitdaging. Je kunt bijvoorbeeld verschillende groepjes maken en die tegen elkaar laten strijden. Verzin leuke spelletjes zijn die bovendien ook nog eens erg educatief zijn. Op die manier kunnen de kinderen leren samenwerken en trainen ze bovendien hun begrijpend lezen vaardigheid.

Leuke teksten

Een andere manier om begrijpend lezen aantrekkelijk te maken is door ze leuke teksten voor te schotelen. Veelal is er een weerstand tegen begrijpend lezen, omdat de teksten door leerlingen als zeer saai kunnen worden ervaren. Zoiets is echter redelijk gemakkelijk op te lossen door met leuke teksten te komen. Die teksten kunnen variëren van makkelijk tot moeilijk. Met leuke teksten zullen leerlingen een stuk gemotiveerder zijn om begrijpend lezen te oefenen. Dit resulteert dan in betere toetsresultaten met betrekking tot begrijpend lezen. Je kunt dan verschillende strategieën aan de kinderen leren en dat is natuurlijk altijd een positief voordeel te noemen.  Hoe je het invult is natuurlijk afhankelijk van je eigen inzichten. Feit is wel dat begrijpend lezen als lastig wordt ervaren. Er iets meer tijd voor inplannen bij leerlingen kan dus altijd zeer verstandig zijn. Betere resultaten zijn dan gegarandeerd.

Relevant links

http://www.kenniscentrumbegrijpendlezen.nl/primair-onderwijs/wat-zegt-onderzoek.aspx