bijles wiskunde nederlands engels

Boek lezen

Boeken lezen in het onderwijs

Tegenwoordig wordt er in het huidige onderwijs minder gelezen in vergelijking met vroeger. Een aantal verschillende redenen voor deze verschuiving zijn aan te wijzen. Enerzijds hebben kinderen het veel drukker dan vroeger. Tegenwoordig wordt veel van leerlingen verwacht. Niet alleen in het onderwijs, maar ook door de ouders. Deze druk zorgt ervoor dat kinderen gestrest raken en ook nog eens weinig tijd hebben. Een boek ter hand nemen is dan niet het eerste waar een kind aan denkt. Anderzijds komt het natuurlijk ook door de moderne technologie. Een gemiddeld kind heeft zoveel verschillende afleidingen dat het bijna niet meer in ze opkomt om boeken te gaan lezen. Ze spelen liever achter de spelcomputer of kijken een film of iets dergelijks. Niet dat daar iets mis mee is, maar af en toe een boek lezen heeft vele voordelen.  Zo kan het je concentratie verhogen bij een cito toets. En is het makkelijker om cito te oefenen. Maar er zijn nog andere voordelen.

Rekenen oefenen: De voordelen van boeken lezen

Kinderen barsten doorgaans van de fantasie, maar die moet wel ergens tot uiting komen. Een boek is een ideale manier om de fantasie tot uiting te laten komen. Met het lezen van een boek train je namelijk je fantasiespier en dat is natuurlijk een groot goed. Leerlingen verzinnen dan een beeld bij een bepaald personage in hun hoofd. Dat is de fantasie die hoogtij viert en dat is een waar genot. Een ander voordeel van boeken lezen is dat het een grote impact heeft op het concentratievermogen van een leerling. Een boek lezen vergt namelijk meer concentratie dan bijvoorbeeld een film kijken of een filmpje op internet. Daar is weinig concentratie bij nodig, maar bij een boek lezen is alle nodige concentratie vereist en dat maakt het dan ook bijzonder. Zo is het dan bijvoorbeeld makkelijker om te concentreren op andere vakken. Rekenen oefenen is dan makkelijker. Bij rekenen is namelijk ook veel concentratie vereist.

Lezen in het huidige onderwijs

Toch is het voor veel docenten lastig om boeken lezen in het huidige onderwijs te implementeren. Nederlands als vak wordt steeds minder populair en dat is natuurlijk jammer. We mogen immers trots zijn op onze taal. Om die reden is het als school aan te raden om boeken lezen te stimuleren in het huidige onderwijs. Je kunt bijvoorbeeld een leesuurtje per week inlassen. Dat de kinderen een boek mogen lezen in dat uur. Maar het is dan wel belangrijk dat ze hun eigen boeken mogen kiezen. Vaak ontstaat er ook weerstand bij kinderen omdat ze een specifiek boek krijgen opgelegd door de docent. Dit zorgt ervoor dat ze er minder interesse in hebben, want als iets moet maakt dit het al gelijk een stuk minder leuk. Autonomie en keuzevrijheid zou centraal moeten staan en erin resulteren dat kinderen weer grote liefde krijgen voor het lezen van boeken. En automatisch zijn ze dan ook beter in rekenen trainen.

Relevant links

https://www.leesmonitor.nu/nl/lezen-op-school

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie