Heeft uw kind bijles nodig? Neem snel contact op! Wij bieden bijles, cito training en huiswerkbegeleiding in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht!

Agenda bijhouden

Agenda bijhouden: een belangrijk onderdeel van het leerproces

Het belang van plannen in het onderwijs wordt soms nog wel eens onderschat. Een goede planning is het fundament voor een goede leerhouding in het basisonderwijs en in het middelbare onderwijs. Zonder planning heb je namelijk al snel chaos en dit komt de schoolresultaten niet ten goede. Om die reden is het dan ook belangrijk om in het onderwijs aandacht te besteden aan plannen. Niet alleen concreet plannen, maar ook om kinderen te leren plannen. Plannen is namelijk niet zo simpel als het lijkt. Er moet met een aantal zaken rekening worden gehouden, wil een planning realistisch zijn. Een planning maken is namelijk één ding, maar je aan die die planning houden is natuurlijk het belangrijkste. Hoe eerder dit aan leerlingen wordt meegegeven, hoe groter de kans dat ze later ook goed kunnen plannen. En dat is natuurlijk belangrijk voor de verdere carrière en toekomst van de leerlingen. Ook zorgt een planning er bijvoorbeeld voor dat de cito toets beter gemaakt kan worden en kan er een planning voor cito oefenen worden opgemaakt.

Agenda bijhouden: hoe ziet een goede planning eruit?

Bij het maken van een planning is de eerste stap om na te gaan hoe realistisch de planning is. Stel dat een leerling een planning wil maken voor het vak begrijpend lezen. Als hij of zij dan begrijpend lezen wil oefenen, moet hij of zij hier dus tijd voor vrijmaken. Wanneer iets wordt gepland op een dag dat een leerling weinig tijd heeft, is die planning dus al niet realistisch en daarmee nutteloos. Ook als een leerling bijvoorbeeld een kleine concentratieboog heeft, is het bijvoorbeeld niet aan te raden om veel uren begrijpend lezen oefenen achter elkaar te plannen. Realisme is dus erg belangrijk bij het opstellen van een planning. Een planning maken is namelijk het makkelijkste werk, maar je er aan houden is een stuk lastiger.

Andere tips voor een goede agenda bijhouden

Wat ook belangrijk is bij het opstellen van een goede planning is om te kijken waar de prioriteiten liggen. Bij activiteiten die echt gedaan moeten worden, is het van belang om deze vooraan te zetten in de planning. Ook is het belangrijk om goede tools te gebruiken om het plannen gemakkelijker te maken. Om alles in een schrift neer te zetten met pen kan bijvoorbeeld erg onoverzichtelijk zijn. Het is wel van belang dat duidelijk is wat er gedaan moet worden. De planning moet dus overzichtelijk zijn en dit kan gedaan worden via een programma als Excel. Maar er zijn natuurlijk nog vele andere tools om een goede planning te maken. Ook is het belangrijk om pauzes in te plannen. Dit wordt vaak nog wel eens vergeten, maar dat is uiteraard minstens zo belangrijk. Nadat je een activiteit hebt afgerond, is het ook van belang om deze door te strepen in de planning. Zo wordt er overzicht gehouden en weet je welke activiteiten alreeds gedaan zijn.

Relevante links

https://talentstimuleren.nl/thema/dubbel-bijzonder/werkhouding/moeite-met-plannen

https://talentstimuleren.nl/onderwijs/havo-vwo/publicatie/4299-plannen-doe-je-zo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie